Warzywa i owoce dla dzieci. Z czego przygotować sok?

sok z jabłek

Nie od dziś wiadomo, że podstawą zdrowej diety są warzywa oraz owoce. Dzieci szczególnie potrzebują witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Niestety nie każdy smyk lubi zdrowe przekąski podane w tradycyjnej formie. Warto więc pomyśleć o przygotowaniu smacznych soków – pomocna może okazać się wyciskarka do soków Kuvings.

Kilka podstawowych informacji

Soków nie należy podawać dzieciom zbyt wcześnie. Zwykle wprowadza się je do diety dopiero po ukończeniu 6 miesiąca życia. Bezwzględnie należy stosować się do zasad rozszerzania diety. Niemowlęta do pierwszego roku życia mogą spożywać około 150 ml soku dziennie. W przypadku dzieci w wieku od 1 do 3 lat można zwiększyć jego ilość do 250 ml.

Po ukończeniu 3 roku życia smyk może wypijać każdego dnia około 1,5 szklanki soku dziennie. Ważne jest to, aby nie przekraczać zalecanych dawek. Układ trawienny dziecka dopiero się rozwija, a więc jest bardziej wrażliwy. Owoce również zawierają cukry naturalne, a ich nadmiar nie jest wskazany.

Jabłka

Przygotowując sok dla maluszka warto wziąć pod uwagę jabłka. Są one źródłem wielu drogocennych związków m.in. witaminy C. Można serwować je już od najmłodszych lat życia. Oprócz tego są one źródłem potasu, błonnika, czy też żelaza. Można łączyć je z wieloma różnymi składnikami. Pamiętajmy, że jabłka są dość twarde, a więc warto zaopatrzyć się w urządzenie dobrej jakości. Wyciskarka do soków Kuvings poradzi sobie z owocami o warzywami o różnej twardości.

wyciskany sok

Marchew

Marchew stanowi ważny element diety każdego dziecka. Nie warto jest z niej rezygnować. Posiada ona nie tylko błonnik, ale również witaminę E oraz witaminę A. Wzmacnia ona układ odpornościowy, co zmniejsza ryzyko infekcji i chorób.

Buraki

Nie każde dziecko lubi buraki, jednak w sokach mogą one smakować wyśmienicie. Trzeba wspomnieć, że są one prawdziwą skarbnicą witamin. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz pracę mózgu. Świetnie smakują z bananem, ale nie tylko.

Dynia

Sok z dyni warto jest spożywać nie tylko w okresie Halloween. Opisywane warzywo jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B, fosforu, żelaza, cynku, fosforu, a także wielu innych. W tym przypadku również przyda nam się wyciskarka do soków Kuvings, która cechuje się podwyższoną wydajnością.

Oprócz wyżej wymienionych warto jest sięgnąć po:

  • pomarańcze,
  • liście szpinaku,
  • seler naciowy,
  • banany,
  • jarmuż.

By bpseo