suszone warzywa

Jak przygotować suszone warzywa i owoce?

Nie podlega dyskusji, że warzywa i owoce to prawdziwa dawka witamin i podstawowy składnik diety żywieniowej. Poza oczywistymi właściwościami liczy się również smak. Czym by były dania bez aromatu warzyw i owoców? Z pewnością samo mięso nie jest korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Właściwości odżywcze spowodowały, że szukano coraz więcej sposobów na przechowywanie warzyw i owoców. Taką metodą okazało się być suszenie.

 

 

Suszenie przy zachowania wartości odżywczych

Mogłoby się wydawać, że proces suszenia może pozbawić nasze warzywa i owoce większości składników odżywczych, jednak tak nie jest.  Metoda ta powoduje, że pozbywamy się około 90% wody ze świeżych produktów, zachowując przy tym większość witamin i zdrowych składników. Rozpadowi z pewnością nie ulegną: potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy A, B i E. Witamina C z kolei nie ma szans na przetrwanie procesu wysuszania i z pewnością ulegnie rozpadowi, podobnie jest w przypadku gotowania. Proces suszenia zaczynamy od dokładnego umycia produktów z ziemi. Warzywa i owoce kroimy w plasterki. Przygotowany produkty zanurzamy w gotującej się wodzie na czas około 3-6 minut. Po czasie wyjmujemy nasze warzywa i owoce i wykładamy już na suszenie.

 

 

Jakie produkty suszymy?

W tej kwestii nie mamy dużych ograniczeń. Powinno się wyłącznie omijać warzywa i owoce z grupy witaminy C, ponieważ ich wartość odżywcza i tak zostanie utracona. To samo się dzieje w przypadku warzyw i owoców o dużej zawartości wody jak ogórków i arbuzów. Takie produkty nie pozostawią nam prawie znikomy susz, albo nawet nic.

 

Owoce do suszu:

Śliwki, jabłka, gruszki, morele, żurawina, banany

 

Warzywa do suszu:

Pomidory, fasolka szparagowa, cebula, por, seler, buraki, marchew

 

 

Hurtownia przypraw

Rolmex to firma, która od wielu lat zajmuje się sprzedażą przyprawami oraz suszonymi warzywami i owocami. Hurtownia przypraw z Kalisza jest certyfikowanym sprzedawcą oraz dostawcą na rynku. Suszone warzywa z kolei są wykonywane z najlepszej jakości produktów według starych receptur, dzięki czemu większość minerałów i wartości odżywczych zostaje zachowana.