Jeżeli jesteś miłośnikiem kawy, to z pewnością szukasz różnych sposobów na przygotowanie tego wyjątkowego napoju. Obecnie kawy do metod alternatywnych cieszą się sporą popularnością, a na rynku znajdziemy kilka prostych urządzeń, dzięki którym zaparzymy aromatyczną małą czarną i nie tylko. Jednym z najbardziej popularnych urządzeń – obok znanego każdemu ekspresu do kawy – jest kawiarka. To doskonały sposób na to, aby codziennie cieszyć się wyjątkową kawą. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawostek o kawiarce, które z pewnością zainteresują każdego kawosza.
Kawiarka – prosty sposób na alternatywne parzenie kawy
Kawiarka to niewielkich rozmiarów ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy. Możemy ją spotkać pod różnymi nazwami – makinetka, kafetierka, moka. To idealna alternatywa dla tradycyjnego ekspresu, która pozwala w łatwy i szybki sposób przygotować wyśmienitą kawę. Nie trzeba chyba dodawać, że kawiarka została wynaleziona w słonecznej Italii, gdzie do dzisiaj cieszy się dużą popularnością i jest spotykana w wielu domach. Z czas ten niewielki czajniczek stał się znany również w innych krajach Europy. O sukcesie kawiarki zadecydowały głównie niska cena oraz łatwy sposób zaparzenia kawy. Z przyrządzeniem kawy w kawiarce poradzi sobie każdy, nawet początkujący amator alternatywnych metod parzenia kawy.
Jak przygotować kawę w kawiarce?
Parzenie kawy w kawiarce -jak już zostało wcześniej wspomniane – nie jest niczym trudnym, więc bez obaw możemy sięgnąć po tę metodę nawet w przypadku, gdy dopiero zaopatrzyliśmy się w odpowiednią makinetkę. Warto jednak wspomnieć, że do parzenia kawy w kawiarce warto wybrać specjalną kawę, które została odpowiednio zmielona. Można ją znaleźć na przykład w Speciality Coffee: https://kawaspeciality.com.pl/kawy-do-metod-alternatywnych/
Odpowiednią kawę wystarczy wsypać do sitka kawiarki, aby wypełniła całe jego wnętrze. Ewentualny nadmiar należy usunąć i wyrównać powierzchnię, aby była idealnie płaska. W dolnym zbiorniczku powinna się znaleźć ciepła woda, którą wlewamy do odpowiedniego poziomu. Kolejny krok to zakręcenie kawiarki i ustawienie jej na niewielkim palniku. Po pewnym czasie zauważymy, że kawa zaczyna wypływać do górnej części kawiarki. Napar nie powinien gotować się zbyt długo, gdyż wtedy nabierze nieprzyjemnego smaku. Idealnie przygotowana kawa powinna wyróżniać się złocistym kolorem.