Olej na tłoczony na zimno ma bardzo dużo, pozytywnych właściwości. Jest znacznie zdrowszy niż ten wytwarzany na ciepło. W niemal każdym markecie, możemy znaleźć oleje tłoczone na zimno, są one jednak poddawane procesom chemicznym, które wydłużają jego przydatność do spożycia. Posiadają wiele konserwantów i niską ilość wartości odżywczych. Warto więc zainteresować się procesem tłoczenia olejów w domu. Pomogą nam w tym dedykowane maszyny i prasy do oleju.
Jak tłoczyć olej na zimno?
Na rynku dostępnych jest wiele propozycji maszyn, które pomagają tłoczyć olej w warunkach domowych. Każda z maszyn do tłoczenia oleju wyposażona jest w slimak rozcierający. Pozwala on oddzielić tłuszcz od odpadów. Cały proces tłoczenia wykonywany jest w temperaturze około 40°C. Taka temperatura pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze. Powstały olej jest wysokiej jakości, jest bardzo aromatyczny i ma świetny smak. Dodatkowo, pozbawiony jest wszelkich konserwantów – otrzymujemy czysty olej. Maszyny do tłoczenia oleju umożliwiają wytworzenie surowca z różnych roślin np. orzechów makadamia, włoskich czy laskowych, z pestek dyni lub słonecznika, czy z surowych oliwek.
Na co zwrócić uwagę?
Wśród maszyn do tłoczenia oleju, możemy wyróżnić modele do pracy manualnej lub elektryczne. Zdecydowanie ta druga opcja wygrywa. Maszynki manualne wymagają kręcenia korbą, co wymaga użycia dużej siły. Z drugiej strony są one mało awaryjne w porównaniu do tych elektrycznych. Przy prasie elektrycznej warto zwrócić uwagę na jej moc pracy oraz tryby pracy.
Co zyskujesz?
Wytworzony olej, poza gotowaniem można wykorzystać do pielęgnacji. Idealnie sprawdzi się do nawilżenia skóry, dostarczając witamin. Tłoczenie oleju w domu pozwala nam przede wszystkim zyskać kontrolę nad jakością i składem surowca. Oprócz tego, do korzyści możemy zaliczyć możliwość wykonania dowolnej objętości oleju. Z reguły, po pewnym czasie olej traci swoje właściwości i smak. Własna produkcja oleju, pozwala wykonać tyle surowca, ile jest nam w danej chwili potrzebny. Dzięki temu, wytwarzany olej jest zawsze świeży i w pełni wartościowy.