Soki z dynią w roli głównej

Dynia to warzywo o subtelnym, lecz charakterystycznym smaku. W niniejszym materiale zaprezentujemy kilka pomysłów na zdrowe i pyszne soki właśnie z dynią w roli głównej. Napoje te świetnie sprawdzą się w chłodne, jesienne dni. Co zatem warto przygotować z dyni?

Warzywem, które zdecydowanie najbardziej kojarzy się z jesienią, jest oczywiście dynia. Początkowo popularność zdobyła w Stanach Zjednoczonych, gdzie furorę robiła podczas obchodów Halloween. W Polsce dynia z roku na rok staje się coraz bardziej popularna, nie tylko za sprawa wspomnianego wyżej zwyczaju, który zaczął być i u nas popularny. Dynię zaczęto doceniać za jej walory smakowe oraz bogactwo witamin i minerałów.

Dlaczego warto spożywać dynię?

Dynia oraz jej pestki, które również można spożywać, posiada wiele dobroczynnych składników, takich jak cynk, potas, antyoksydanty – np. wit. C i E, beta-karoten, czy luteina. Świetnie zatem wpływa na nasz wzrok, układ odpornościowy, działa przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. Poza właściwościami zdrowotnymi, dynia doceniana jest również ze względu na swój słodkawy i delikatny smak. Sprawia on, że dynia jest narzędziem dość uniwersalnym, dzięki czemu można przygotować z niej m.in. zupy, potrawki, ciasta oraz oczywiście soki! Przechodząc do soków, jakie warto przygotowywać właśnie z dyni?

Proste i smaczne soki z dyni

Jak wyżej podano, dynia charakteryzuje się subtelnym, lekko słodkawym smakiem. Powoduje to, że świetnie transportuje smaki np. wyrazistych przypraw. Poniżej prezentujemy kilka prostych i smacznych przepisów na soki z dynią w roli głównej. Do ich przygotowania – poza samymi produktami spożywczymi rzecz jasna – będzie potrzebna dobrej jakości wyciskarka do owoców i warzyw. Osoby, które nie posiadają w swoim kuchennym wyposażeniu wyciskarek, zachęcamy do odwiedzenia strony https://wyciskarki.pl/, gdzie dostępnych jest wiele ciekawych i atrakcyjnych cenowo wyciskarek.

Sok z dyni, marchewki i jabłka

  • dynia 250 g,
  • 2-3 marchewki średniej wielkości,
  • 1-2 jabłka (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, zdecydujmy się na jedno),
  • łyżeczka tartego imbiru.
  • Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy z niej miąższ. Kroimy na mniejsze części. Marchewkę również obieramy. Oba warzywa wrzucamy do wyciskarki do owoców i warzyw. Następnie dodajemy imbir i mieszamy do rozpuszczenia przyprawy.

Sok z dyni i jabłka

  • 250 g dyni,
  • 2 jabłka,
  • szczypta cynamonu.
  • Dynię oraz jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części. Pozbywamy się miąższu i pestek z dyni, z jabłka gniazdo nasienne. Składniki przepuszczamy przez wyciskarkę do soku, dodajemy cynamon i mieszamy.

Sok dyniowo-pomidorowy

  • 250 g dyni,
  • szklanka domowego lub kupnego soku pomidorowego,
  • szczypta imbiru lub pieprzu cayenne,
  • opcjonalnie kmin rzymski.
  • Do wyciskarki do warzyw i owoców wrzucamy uprzednio obraną i pokrojoną dynię, a powstały sok mieszamy z sokiem pomidorowym. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Powstały napój świetny jest jako przekąska, a także wsparcie na kaca!

Dynia z żurawiną

  • 250 g dyni,
  • szklanka soku z żurawiny (domowy lub kupny),
    łyżeczka miodu,
  • szczypta soli morskiej.
  • Składniki łączymy w wyciskarce do owoców, dodajemy łyżeczkę miodu oraz soli. Przepis ten świetny jest na zwiększenie odporności organizmu.

Jako iż rozpoczęła się jesień, zachęcamy do wprowadzenia tego sezonowego warzywa do swojej diety. Dynia to pyszny sposób na zachowanie zdrowia oraz wzmocnienia odporności w sezonie zachorowań na przeziębienie oraz grypę. Szklanka soku z dyni dziennie wzmocni nasz organizm i dostarczy wielu cennych składników odżywczych.